Menu

Crtice iz povijesti: Kako je 1875. urednik Le Mondea u Kninu doživio tajnoviti noćni napad 5 siječnja, 2017

c-yriarte-opci-pogled-na-knin-s-vrlicke-ceste-1875U ovoj crtici iz povijesti donosimo doživljaj francuskog pisca, slikara i urednika Le Mondea, Charlesa Yriartea koji je 1874. godine posjetio Knin te tamo bio tajnovito napadnut.

Evo što piše Yriatre koji je u Knin došao 16. listopada 1874. godine:

“Knin je jedno od najslikovitijih mjesta u cijeloj Dalmaciji. Jedna loša gravura na koju sam naišao listajući neki putopis u meni je probudila želju da posjetim taj grad…

Bio sam smješten u svratištu skromna izgleda u kojem sam živio u priličnoj oskudici. Prva noć bila je osobito zlosutna: spremala se kiša i u strahu za urod morlačke su dvokolice hitale jedinom ulicom u Kninu, uz glasne urlike i psovke vozača koji su se vrijeđali u tmini.

Nakon bijedne večere u velikoj sali, niskog stropa i loše osvijetljenoj, zgodna djevojka u narodnoj nošnji gestama me uputila ka klimavim stepenicama koje vode do tri sobice s izlazom na drveni trijem…

Oko dva ujutro učinilo mi se da je kuća napadnuta kamenjem. Instiktivno sam skočio, zgrabio revolver i bosonog se sklupčao kraj prozora vireći kroz pukotinu na punim žaluzinama; u dubokoj sjenci zapazio sam tri spodobe koje su se potiho došaptavale i bacajući kamenje na moj prozor izvikivali tri puta za redom: ‘Začari! Začari! Začari!’ To je trajalo više od pola sata i kako se u međuvremenu kiša pretvorila u pravi prolom oblaka napadači su se, umorni, povukli. Nikada nisam uspio saznati kakva se iza toga krila tajna…”, piše francuski pisac i slikar i urednik Le Mondea Charles Yriatre.

Izvor: Charles Yriatre, Le Tour de Mond, 1875.

Slika: Opći pogled na Knin, s Vrličke ceste, Charles Yriatre, 1875.

Categories: Uncategorized

Odgovori