Menu

Dr. Semir Osmanagić u Staroj knjižnici: Piramide – drevna tehnologija  20 veljače, 2024

Nezavisni istraživač i publicist, najpoznatiji po otkriću kompleksa piramida u Visokom u BiH, dr. Semir Osmanagić održat će u četvrtak 29. veljače u Staroj knjižnici predavanje “Piramide – drevna tehnologija”.

Semir Osmanagić završio je u Sarajevu osnovnu školu, te Drugu gimnaziju kao najbolji učenik svoje generacije. Tu je stekao i visokoškolsko obrazovanje, gdje je usporedno završio dva fakulteta (Fakultet političkih nauka i Ekonomski fakultet), magistrirao međunarodnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu te završio dvije godine Sociologije.

Nakon preseljenja u Houston, radio je za proizvodnu kompaniju “Houston Protectors, Inc.” kao generalni menadžer. Vlastitu kompaniju “Met Company, Inc.” osnovao je 1995., koja se bavi obradom i proizvodnjom metalnih dijelova za potrebe naftne, građevinske i ostalih industrija.

Doktorsku disertaciju obranio je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na temu “Civilizacija Maja”. Disertacija je plod petogodišnjeg istraživanja civilizacije Maja u Hondurasu, Meksiku, Salvadoru, Belizeu i Gvatemali.

Od 2009. član je Aleksandrijskog društva arheologa iz Egipta koje je osnovano 1895. i jedno je od najstarijih te vrste u svijetu.

Primljen je 2009. za inozemnog člana Ruske akademije prirodnih znanosti iz Moskve na osnovu otkrića bosanskih piramida i prapovijesnog tunelskog kompleksa u Visokom te dosljedne primjene multidisciplinarnih znanstvenih metoda u ovom geo- arheološkom projektu.

Predaje na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini kao profesor antropologije s posebnim osvrtom na prapovijesne megalitne fenomene na tlu BiH.

Semir Osmanagić autor je 10-ak knjiga o drevnim civilizacijama Maja, peruanskim, meksičkim te civilizacijama Pacifika, Afrike i drevne Evrope, koje su objavljene u SAD-u, Turskoj, Estoniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Categories: Uncategorized

Odgovori