Menu

Čitanje dnevnika Katice Madžar – kulturni događaj godine 5 prosinca, 2023

Bilo je u Kninu ove godine izvrsnih koncerata, predstava, književnih večeri i izložbi, ali kulturni događaj godine zbio se večeras na čitanju dnevnika Katice Madžar u staroj knjižnici. Kako zbog rijetko viđene upečatljivosti pisane riječi, tako i zbog autentičnosti situacije, ali i zbog iznimno emotivne reakcije publike.

Nisam još nikad doživio da na nekom događaju kompletna publika – plače. A večeras se to dogodilo.

Potresni, duhoviti, poetični i neobično pitki dnevnik Katice Madžar čitala je njena nećakinja Vedrana Madžar koja je skupa s Kristinom Leko i zaslužna što je predstavljen javnosti.

Dvadesettrogodišnja studentica završne godine Kemijskog fakulteta, Katica Madžar u ljeto 1975. godine izlazi iz mora s ljetnog kupanja na Braču gdje je radila sezonu. Kad je izašla iz mora najprije osjeća trnce u rukama, a ubrzo potom ne osjeća više ni ruke ni noge. Do danas nije doznala što joj se zapravo dogodilo.

Iz dnevnika doznajemo kako se suočava sa iznenadnim i strašnim gubitkom zdravlja, kako preispitiva život i budućnost.

Iz dnevnika upoznajemo i njenu Majku Hrabrost koja se više od 40 godina sama brinula o Katici. Posebno potresan je opis smrti majke.

Iz dnevnika upoznajemo i veličinu i nesalomljivost ljudskog duha, ali i trenutke agonije gdje se autorica pita hoće li joj, kad umre, i duh biti sputan kao tijelo.

Ovim dnevnikom Katica je, kako je rekla, istraživala svoj život. Citirala je i Sokrata – „Život koji se ne istražuje, nije vrijedan življenja“.

Svima ostalima ostavila je jako vrijedno djelo. Koje navodi na razmišljanje i duboko preispitivanje života koje živimo.

Narodna knjižnica – Knin će u obliku knjige izdati dnevnik Katice Madžar. Uvjeren sam da će to iduće godine biti najčitanija knjiga u knjižnici.

Do tada, Katičnin originalni dnevnik, pisan rukom moći će se pogledati na skoroj izložbi koju ćemo posebno najaviti.

Večerašnje čitanje dnevnika dio je projekta „Život u gradu“ i istoimene izložbe koju u suradnji s partnerskim institucijama i prijateljskim udrugama pripremaju dvije u Berlinu školovane umjetnice Kristina Leko i Vedrana Madžar.

A sami projekt dio je programa Demokratizacija kulture sjećanja kojeg umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon iz Zagreba provodi s partnerima, Narodnom knjižnicom – Knin, Udrugom Porta i Srednjom školom Lovre Montija.

Hvala udruzi Atribut koja je večeras besplatno ustupila razglas i mikrofon!

Više fotografija pogledajte na Facebook stranici knjižnice.

Categories: Uncategorized

Odgovori