Menu

Narodna knjižnica Knin izdala je kapitalno djelo o Kninu, monografiju “2025 godina grada Knina” autora Ivice Šimića. Na 416 stranica velikoga formata (25 x 33 cm) stiže nam priča o Kninu u devet poglavlja popraćena sa 620 fotografija.

knjiga naslovnica

NARUČI!

Nazivi poglavlja su 1. Povijest; 2. Kronika grada: crtice iz života; 3. Antropologija i etnologija; 4. Mitovi i legende; 5. Prirodne ljepote; 6. Kulturno povijesne znamenitosti; 7. Poznati Kninjani; 8. Geografske osobine i 9. Album starih slika.

Knjiga je rezultat autorovog višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja pisanih izvora od Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, preko knjižnica u Veneciji do privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu. U knjizi su akumulirana znanja povjesničara, znanstvenika, putopisaca i kroničara koji su se bavili Kninom i okolnim krajem, ali i sjećanja ljudi na ovaj grad. U pisanju knjige korišteno je 150 različitih pisanih izvora. Knjigu koja je izdavački prvijenac kninske knjižnice tiska TDA Zadarska tiskara, a likovno ju je i grafički uredio Mićo Samardžija.Među šest stručnih recenzenata iz područja povijesti, arheologije, geografije, sociologije, antropologije i etnologije četvoro je doktora znanosti.

Osim teksta, o Kninu u knjizi pričaju i stare fotografije među kojima dominiraju one kninskoga foto kroničara Gorana Zelića. Nove slike Knina djelo su majstora fotografije poput Aleksandra Gospića, Damira Mijakovca i Miće Samardžije.