Menu

Knjižnica ukrajinskim izbjeglicama osigurala besplatan upis te korištenje informacijskih izvora, opreme i usluga 21 ožujka, 2022

Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske udruge (EBLIDA) pokrenuo je apel u kojemu poziva sve knjižnice u Hrvatskoj da se pridruže programu pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

Stoga i naša knjižnica želi dati svoj skroman doprinos integraciji izbjeglog stanovništva Ukrajine u društvo grada Knina, a u vidu besplatne članarine i korištenja informacijskih izvora i tehnologije (informacijske usluge u prostorima knjižnice, korištenje prijenosnih računala s video i zvučnom opremom, korištenje i posudba tableta i Kindle-a, Micro:bit-ova i dr.).

Kako bismo pospješili upoznavanje kultura Hrvata i Ukrajinaca, izdvojili smo korisna elektronska izdanja i izvore, te izdanja iz vlastitoga fonda. U nastavku možete pronaći brojne poveznice na stranice ukrajinskih udruga i medija te alate za učenje ukrajinskog/hrvatskog pisma i jezika.

Pri Gradskoj knjižnici u Zagrebu djeluje Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu SKRU), koja je i kulturni centar te organizira izložbe, književne i glazbene večeri na kojima se okupljaju predstavnici rusinske i ukrajinske manjine, kao i svi ostali zainteresirani građani.

S obzirom da se građa nabavlja izravno u Ukrajini, SKRU nudi svojim čitateljima najnovije knjige popularnih suvremenih ukrajinskih autora. Stoga za potrebe naših korisnika iz Ukrajine, nudimo i besplatnu uslugu međuknjižnične posudbe iz cjelokupne mreže knjižnica RH.

HRVATSKO-UKRAJINSKE VEZE

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske krovna je kulturno-prosvjetna manjinska organizacija u Republici Hrvatskoj nastala s ciljem očuvanja kulturnih vrijednosti. U nastavku donosimo nekoliko radova o ukrajinsko-hrvatskim vezama i povijesti.

 1. Darko Žubrinić : Hrvatska – Ukrajina
 2. Ukrajinci u Hrvatskoj
 3. O Ukrajinskoj zajednici Republike Hrvatske
 4. Službena stranica Ukrajinske zajednice u Republici Hrvatskoj
 5. Ukrajinska narodna glazba u Republici Hrvatskoj, Irena Semenjuk.
 6. Hrvatska ukrajinistika od 1939. do 1945. godine

UČENJE JEZIKA

 1. Usporedna tablica ukrajinske azbuke i hrvatske latinice
 2. Pretvornik teksta s ukrajinske azbuke na latinicu i obrnuto
 3. Naučite hrvatski : ukrajinsko – hrvatske lekcije
 4. Naučite ukrajinski : hrvatsko – ukrajinske lekcije

LISTA UKRAJINSKIH MEDIJA

Poveznica na ukrajinske medijske agencije, dnevne i tjedne novosti, radio i televizijske stanice, te internetske portale.

INTERNETSKI IZVORI PREMA PREPORUCI SKRU I DRUŠTVA ZA UKRAJINSKU KULTURU

Dokumentarni filmovi snimljeni prema istoimenim e-knjigama. Ovi su filmovi i knjige također korisni za učenje jezika jer su tekstovi dvojezični (hrvatsko-ukrajinski), a u igranome dijelu ukrajinski govor popraćen je hrvatskim titlovima.

 1. Igrano – dokumentarni film Garež i plam nadanja – prvi naraštaj o ukrajinskim doseljenicima iz Galicije u područje Bosne, Slavonije i Moslavine u razdoblju između dva svjetska rata. Film je snimljen prema istoimenoj dvojezičnoj e-knjizi dramsko-novelističkog sadržaja.
 2. Igrano – dokumentarni film Garež i plam nadanja – drugi naraštaj Film je snimljen prema istoimenoj dvojezičnoj e-knjizi dramsko-novelističkog sadržaja.
 3. Igrano – dokumentarni film Garež i plam nadanja – treći naraštaj
 4. Igrano – dokumentarni film Garež i plam nadanja – četvrti naraštaj
 5. Dvojezični zvučni video album “nježno ironičnih” karikatura i ilustracija iz 96. izdanja Naše gazete (Nasha gazeta) iz razdoblja od 2002. do 2012.
 6. Lipovljanske pisanice – bogato ilustrirano izdanje e-knjige na hrvatskom i ukrajinskom jeziku o tradiciji ukrašavanja uskršnjih jaja.
 7. Ostali radovi Društva za ukrajinsku kulturu
 8. Monodrama Aleksa Pavlešina na hrvatskom jeziku Nijemi krik- Igrati Steljmaha

IZDANJA IZ NAŠEGA FONDA

 1. Ukrajina, Hrvati i Karpati : kulturno povijesne, etnogenetske veze između Ukrajine i Hrvatske / Zdravko Vampovac 
 2. Podrijetlo Hrvata i Ukrajina / Jevgenij Paščenko
 3. Tragom hrvatskih domobrana : Istočno bojište 1914.- 1918. / Jevgenij Paščenko
 4. Donbas : Istočna Ukrajina : (prijevodi s ukrajinskoga) / priredio Jevgenij Paščenko
 5. Kozaci / Philip Longworth
 6. Sjaj ukrajinskih riznica : brončano doba, Kimerijci, Skiti, Sarmati, Huni, Hazari, Pečenezi i Kumani, zlatna horda, černjahovska kultura, Slavni, kijevski Rusi, spomenici zlatarstva i draguljarstva od XVI. do XX. st. / [prijevodi s ruskog Natalija Bertol, Nataša Vidmarović ; prijevod na engleski Sonja Bašić, Vladimir Ivir, Aleksandra Žmegač Horvat ; fotografije Luka Mjeda, Viktor Zidčenko

IZLOŽBE O UKRAJINSKOJ KULTURI

Ukrajinski narodni vez

Tradicionalni glazbeni instrumenti Rusina i Ukrajinaca

Bajkoviti svijet ukrajinske narodne igračke

Ukrajinska nacionalna kuhinja u narodnom kalendaru

Categories: Uncategorized

Odgovori