Menu

Održana završna konferencija projekta “Razvoj digitalne, informatičke i medijske pismenosti u Kninu” 19 srpnja, 2021

U petak je održana završna konferencija projekta “Razvoj digitalne, informatičke i medijske pismenosti u Kninu”.

Ovaj za zajednicu koristan i bitan projekt prvi je europski projekt Narodne knjižnice Knin i s obzirom na aktivnosti i rezultate, definitivno možemo reći da je uspio.

– Niz je benefita koje je Narodna knjižnica ostvarila ovim projektom, a na prvo mjesto svakako bih stavila iskustvo. Mi smo mala ustanova, brojimo sedam zaposlenika i nemamo sve službenike koji nam kroz provedbu zatrebaju poput informatičara, pravnika ili računovođe, ali uz snalažljivost i dostupnost gradske službe i te smo prepreke uspješno rješavali – istaknula je voditeljica projekta Ana Šimić Sunko i dodala kako je projekt važan za sve građane Knina.

– Osim iskustva, svakako je najvažnija korisnost projekta, kako za njegove sudionike, tako i za članove knjižnice te sve naše sugrađane koji koriste usluge naše ustanove. Kroz projekt smo opremili knjižnicu računalnom i digitalnom opremom u vrijednosti od 108 tisuća kuna u vidu računala, laptopa, tableta, fotoaparata, projektora i platna, odnosno svega onog što nam je potrebno kako bismo na neki način jamčili održivost rezultata projekta i svojevrstan nastavak projektnih aktivnosti – rekla je voditeljica Šimić Sunko i spomenula i financijski segment projekta.

– Neupitna je i financijska korist ostvarena kroz projekt. Dakle, mi kao neprofitabilna ustanova, proračunski smo korisnici i iznos koji smo povukli kroz ovaj projekt značajno je pridonio prihodovnoj strani proračuna knjižnice – kazala je voditeljica projekta.

Spomenimo da su sve projektne aktivnosti održane unatoč pandemiji.

Kroz predavanja, radionice, okrugle stolove, info pultove i info kampanju utjecalo se na razvoj digitalne, informatičke i medijske pismenosti, prevenciju socijalne isključenosti, jačanje osobnih kompetencija i usmjeravanju mladih na nova područja.

Kroz nabavu opreme potrebne za kvalitetno pružanje usluga i programa socijalnog uključivanja zajamčen je kontinuitet u pružanju potpore i usluga ciljanim skupinama ali i široj društvenoj zajednici. Vrijednost opreme je 108 tisuća kuna.

Ostvareni rezultati su egzaktni – educirano je 30 mladih osoba (od čega 20 u dobi mlađi od 25 godina i 10 u dobi 25 do 29 godina) i 10 nezaposlenih osoba.

Iznos bespovratnih sredstava koje sufinancira EU u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. je 636.895,00 kuna.

Projekt je realiziran kroz Poziv: Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru

Categories: Uncategorized

Odgovori